Skrivtips!

Skriver du också, eller är nyfiken på hur en skrivprocess kan se ut?
Vad roligt!

Här delar jag med mig av hur jag tänker och gör när jag skriver – utöver den obligatoriska ”rumpan på stolen”-metoden som behövs för att få ur sig ett bokmanus eller två.

Mitt sätt är inte det enda rätta, varje skrivande människa hittar – ofta efter lite sökande – till sin egen process.

Först och främst tänker jag att du behöver ställa dig själv en fråga: Skriver jag för att jag älskar att skriva eller för att bli utgiven?

Om svaret är att du älskar att skriva vågar jag påstå att sannolikheten att bli utgiven ökar, det är en garant för uthållighet – fast refuserna står som spön i backen – här kan du läsa om hur du överlever det.

Det finns också olika sätt att bli utgiven. De tre vanligaste sätten är traditionell utgivning, hybridutgivning och egenutgivning. I inlägget Mot debuten, #3: Förlagsformen kan du läsa mer om den saken.

Själv har jag alltid siktat på att bli traditionellt utgiven och då är skillnaden mellan ett ja och ett nej markant, men den som är med i leken får leken tåla och den som inte är med i leken kan heller aldrig vinna.

Till saken, här nedan delar jag med mig av min skrivprocess, från idé till väntan på … refus eller kontrakt.


Innan jag börjar skriva

1. Idén
Idéer finns överallt, det gäller bara att ta hand om dem. Fantasi är ett absolut måste, utan den göre man sig icket besvär – oavsett hur gärna man vill skriva skönlitterärt kommer det inte att gå om fantasi saknas.

2. Planering
Jag är en sådan som tycker om att ha berättelsen klar för mig, från A till Ö, innan jag sätter mig och börjar skriva själva manuset.
Det händer ändå saker på vägen, då är det skönt att åtminstone ha en karta.

3. Synopsis
Jag skriver en kortare version, där jag listar vad som ska hända, karaktärer och deras utveckling, vändpunkter, uppbyggnad och klimax. Allt väldigt kortfattat, det är kartan jag skrev om i förra punkten.

4. Förbereda dokumentet
Jag skriver i Word (har inte testat Scrivener) och formaterar dokumentet med breda marginaler, radavstånd 1,5 och typsnitt Times New Roman. Sedan lägger jag upp kapitel och pluttar ut punkterna från synopsis.

5. Motivation – följebrevet
Innan jag blev antagen började jag alltid med följebrevet innan jag satte mig för att skriva, det använde jag sedan som motivation när energin tröt. Att fila på följebrevet inspirerade mig, genom det blev målet tydligt.

6. Hur sparar jag?
En inte helt oväsentlig fråga, även framgångsrika författare har förlorat manus i datahaverier. Jag är oroligt lagd så jag sparar på USB, på datorn och mejlar dokumentet till mig själv varje gång jag har jobbat i det.


När jag skriver

1. Rutiner
Manus skriver sig inte själva, det behövs tid för att gneta ihop ett råmanus, som det första utkastet kallas.
Jag prioriterar skrivandet och även om det inte alltid är kul är det vad som krävs för att jag ska bli klar.

2. Hur långt?
Hur långt ett råmanus ska vara diskuteras ofta. Jag siktar på 60 000 ord, eftersom jag då kan överblicka manuset – vilket i sin tur gör redigeringsarbetet enklare.
Efter en första redigering landar det på cirka 80 000 ord.

3. Återhämtning
Precis som skrivandet måste prioriteras så behöver återhämtningen ha en plats i schemat i form av pauser och hela lediga dagar.
Jag skiljer på trist och trött, är skrivandet trist kör jag på, är jag trött vilar jag.

4. Upplopp
När jag tror att manuset är klart har jag oftast ganska långt kvar, men ”manin” sätter in den sista perioden och det kan vara ganska skönt att köra ända in i kaklet med ett par rejäla heldagar.
Se nästa punkt …

5. Vila manus (och sig själv)
När texten vilar är det ett utmärkt tillfälle för författaren att göra detsamma.
En period helt utan måsten på skrivfronten mår åtminstone jag bra av, då laddas inspirationsbatteriet inför redigeringen.

6. Läs igenom
Jag läser och ändrar alltid under skrivandets gång, men efter vilan läser jag igenom hela berättelsen och markerar var jag behöver förstärka, måla mer miljö eller saker som ska strykas. Håller dramaturgin eller behöver jag flytta händelser?


När första utkastet är klart

1. Redigera
Redigeringen och ytterligare genomläsningar pågår tills jag inte kommer längre på egen hand. Då är det dags för testläsare. Jag tycker om att ta en läsare i taget, mellan varje testläsning redigerar jag och förbättrar.

2. Testläsare
Vem som är en bra testläsare råder det delade meningar om. Jag tycker att det är bra med sådana som själva skriver och som kan begrepp som t.ex. karaktärsutveckling och dramaturgi, de är ofta bra på konkret feedback också.

3. Redigera
Mellan testläsarna är det mer redigering som gäller. När jag tror att jag är färdig har jag minst två omgångar kvar. Då kan det vara bra att vila manuset en stund till. Jag avslutar med att stryka alla onödiga ord (hur kan det finnas så många?!).

4. Läs högt
Det sista jag gör är att läsa manuset högt för mig själv på skärmen, när texten inte ligger bra i munnen ändrar jag. Det ger mig en känsla av kontroll och när jag väl ska släppa texten känner jag mig redo att göra det.

5. Skicka till förlag
Att skapa ett följebrev är svårt. Därför filar jag gärna på det under hela skrivprocessen. Det jag skrev senast – när jag blev antagen – var rätt trist. Prenumeranter av mitt lilla nyhetsbrev kommer framöver att få ta del av följebrevet till Nordmyrserien.

6. Vänta
Livet står inte och faller med ett ja från förlag, det är viktigt. Det jag har haft tveklöst mest nytta av i mitt skrivliv är förmågan att ta ett nej, flera nej faktiskt. Rasande många nej!
Och jag är beredd på ytterligare nej i mitt skrivliv.


Kan jag så kan du, jag vet att en del kunniga människor säger att det inte är så och visst – alla kan inte bli författare, men med lite talang, mycket arbete (och lite tur) kommer man långt.

Så har du lite talang, tycker att det är kul att skriva och är beredd att ta ett eller flera nej? Ös på!


Mer info för dig som skriver!

Registrera din mejladress så trillar nyhetsbrevet ner i din inbox cirka fyra gånger per år. Det innehåller det senaste, lite bok- och serietips och kanske en och annan historia ur verkliga livet. Du får också tillgång till den skyddade sidan för prenumeranter. 

Nästan där…
Succé! Du är med på listan 🙂