Skaffa dig en skrivrutin

Mellan de korta perioderna av inspiration bor disciplinen, för skrivlust är inget man går runt och väntar på – den behöver tränas upp och hållas aktuell, precis som kondition.

Jag fick ett meddelande av en aspirerande författare som var mitt i ett inspirerat skrivande. Hon oroade sig aningen över vad som skulle hända när inspirationen ebbade ut … som den ju oundvikligen gör.

”Kanske lika bra att inte tänka på det”, skrev hon.
Jag funderade på vad jag skulle svara. Det finns inget rätt och fel här, det enda jag kan luta mig mot är erfarenheten, och den säger mig att det finns ett värde i att planera för tiden som kommer när inspirationen tagit slut.
Vad som händer på andra sidan inspirationen är nämligen det som skiljer färdiga manus från halvfärdiga.

Inspiration räcker sällan hela vägen. Slutar du innan du är klar är du nästan lika långt ifrån att skriva en bok som du var när du började.

Jag vill skriva ”och all tid du lagt ner har varit i onödan” – men det gör jag inte, eftersom jag inte tror det. När det gäller skrivandet är ingenting vi gör förgäves, men det är ju väldigt synd att inte ta projektet i mål. Att skriva klart manus ger självförtroende och kan vara början på något stort.

Den som vill bli klar behöver oundvikligen skaffa sig en skrivrutin. Skrivrutinen tränar upp skrivlusten. Om vi bara dyker upp på jobbet när vi har inspiration blir vi inte långvariga på arbetsplatsen.

Det är faktiskt samma sak med skrivandet.

Här är en lista på saker som bygger din rutin i råmanusfasen:

  1. Besluta att du ska skriva en fast tid och en fast mängd varje dag.
  2. Bestäm vilken tid du ska skriva. Respektera den tiden, och be andra att också göra det.
  3. Bestäm hur långt du ska skriva. Sluta när du är klar med betinget, även om du är klar innan din avsatta tid gått ut.
  4. Sätt ett lågt mål i början, ett mål som du med lätthet når varje gång.

Viktigast av allt är att du tar dig själv och ditt skrivande på allvar. Om du inte gör det, varför ska någon annan?

Beteendeförändring tar tid. Folk som vet saker säger att det tar tre veckor. Jag vet inte lika mycket, men hävdar ändå att det tar betydligt längre tid än så – avsätt åtminstone tre månader för att bygga din skrivrutin.

Min erfarenhet säger mig att du kan skapa ett sug efter skrivandet.
Ett behov.
Precis som kroppen signalerar till oss att den vill röra på sig när vi byggt upp konditionen så signalerar hjärnan att den vill skriva när vi väl byggt upp skrivrutinen.

Lycka till!

Vill du ha mejl av mig framöver?
I så fall kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev.

/ Marie ❤

– Nyhetsbrevet –

Skicka din mejladress så trillar nyhetsbrevet ner i din inbox några gånger per år. Det innehåller det senaste, lite bok- och serietips, en och annan historia ur verkliga livet.
Har du inte fått välkomstmejlet inom 24 timmar? Titta i skräpkorgen.

Genom att klicka på knappen delar du din e-postadress med Mailchimp och Marie H Lundh för att få hennes nyhetsbrev. Varje gång du får ett nyhetsbrev kan du välja att avprenumerera, då tas din e-postadress bort från listan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s