Blir du utgiven?

Är du en aspirerande författare som undrar om du kommer att bli utgiven?
Jag vet svaret. Din framtid kan nämligen förutspås genom ditt förflutna. 

Jag tror mig alltså veta om du har chansen att bli utgiven – fast vi inte alls känner varandra. Vem tror hon att hon är? tänker du och det gör du rätt i.
Häng med så ska jag förklara!
Jag har nämligen både varit den aspirerande författare som aldrig i helskotta skulle bli utgiven – och hon som skapade sig själv chansen och blev det.

För att uppnå mål – oavsett område – krävs enligt min erfarenhet åtminstone tre grejer: Talang, en vilja att arbeta hårt samt god självkännedom.
Det är tre förutsättningar vi har naturligt, behöver slipa på eller saknar (och då är det ofta kört).

Har du tidigare i ditt liv – inom andra områden – följt din talang, haft disciplin och slutfört, samt varit duktig på att utvärdera din prestation? Har du haft ett pannben som tagit dig framåt?

I så fall är det bara att gratulera, du har definitivt chansen! 

Jag hade talang, gott om disciplin och en vana att slutföra – men min självkännedom begränsade sig till mitt arbete med journalistik. Det skönlitterära var en annan femma.
För att göra en lång historia kort: Jag trodde inte att jag hade, eller någonsin kunde uppnå, det som krävs för att bli en utgiven författare.
Känner du igen dig? I så fall har du en kompis här.

Sent ska syndaren vakna … i elfte timmen, alltså efter elva år av refuserade bokmanus, förstod jag en avgörande sak: Det handlade inte enbart om vad Gud givit mig, det handlade om vad jag gjorde med det och hur hårt jag var villig att arbeta.
Genom att luta mig mot talang och disciplin kunde jag utveckla mitt skönlitterära skrivande – och den vägen öka chansen att bli utgiven.

Insikten kom när jag lärde känna andra som skrev, som kunde mer och hela tiden utvecklades. Vissa hade till och med lyckats ta sig igenom nålsögat.

Den pusselbit som saknades för min del var alltså självkännedomen – insikten att jag kunde utvecklas. Jag hade saknat förmågan att se vad jag själv behövde göra, faktiskt kunde göra, för att öka mina chanser att bli utgiven.
Svaret för min del blev: Öka kunskapen och skaffa mentorer.
Jag läste på om hantverket och tog hjälp av människor som kunde kritisera mig på ett sätt som utvecklade mitt skrivande.

När jag väl fattat ovanstående och började göra jobbet hände saker. Nästa manus gick till lektörsläsning hos två av de mer profilerade förlagen.

Är du aspirerande författare och undrar om du har det som krävs för att nå utgivning?
Då kan du titta på följande:

  • Din talang – För att bli författare behöver du ha en god portion fantasi och kunna skriva lite bättre än hyfsat. Du behöver ha förmågan att betrakta din text och se hur den kan bli bättre utifrån den kunskap du för tillfället har. Stämmer detta in på dig?
  • Din disciplin/förmåga att slutföra – Du behöver kunna sitta ensam med dina berättelser dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år – utan att veta om du någonsin kommer att bli utgiven. Disciplinen är den du lutar dig mot mellan skoven av lust och inspiration. Har du disciplin att slutföra, eller behöver du jobba på den delen?
  • Din självkännedom – Du behöver ha koll på eller – som jag – få koll på vad just du behöver förändra för att öka dina chanser. Exempelvis identifiera när du behöver hjälp. Jag saknade kunskap om hantverket, vilket bottnade i en bristande tro på att jag kunde utveckla mitt skönlitterära skrivande. Vad saknar du?

Har du ovanstående kvalitéer, och en historia av att med gott resultat slutföra det du tar dig för?
Det är ditt förflutna – och det förutspår i sin tur din framtid, oavsett vad du tar dig för.
Lycka till, jag håller tummarna för att du når hela vägen!
Kan jag, kan du o.s.v.

Vill du ha mejl av mig framöver?
I så fall kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev.

/ Marie ❤

– Nyhetsbrevet –

Skicka din mejladress så trillar nyhetsbrevet ner i din inbox några gånger per år. Det innehåller det senaste, lite bok- och serietips, en och annan historia ur verkliga livet.
Har du inte fått välkomstmejlet inom 24 timmar? Titta i skräpkorgen.

Genom att klicka på knappen delar du din e-postadress med Mailchimp och Marie H Lundh för att få hennes nyhetsbrev. Varje gång du får ett nyhetsbrev kan du välja att avprenumerera, då tas din e-postadress bort från listan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s