Har du bra testläsare?

Att få sitt manus kritiserat är en viktig del av skrivprocessen.
Det är där grymma testläsare kommer in i bilden.
Lika viktiga som mytomspunna, för de kan verkligen göra hela skillnaden.

Det finns en sak de flesta av oss som är utgivna har gemensamt: Vi har vågat låta andra läsa och kritisera det vi har skrivit. Vi har också lärt oss att skilja på värdefull kritik, alltså sådan vi har nytta av, och den sortens kritik vi ska bortse ifrån.
Vi kan kalla det för att vi har tränat magkänslan …. även om den såklart fortfarande förvirrar ibland – magkänsla är trots allt ingen exakt vetenskap, men du förstår vad jag menar.

Knyta kontakter
Mitt bästa tips till dig som skriver med målet att bli utgiven är att knyta kontakter med andra som skriver – det är sannolikt där du hittar dina mest värdefulla testläsare.
När jag startade min första skrivblogg hade jag ingen aning om hur avgörande den skulle bli för mitt skrivliv. Via den lärde jag känna andra aspirerande författare och redan etablerade. Via bloggen knöt jag kontakterna som jag är säker på bidrog till att mitt manus för Sarahs lag blev antaget.

Du behöver självklart inte starta en skrivblogg för att knyta kontakter – skrivvänner hittas lika bra via skrivkurser, Instagrams fantastiska skrivcommunity och diverse grupper på Facebook.

Vem är då en bra testläsare?
Det råder delade meningar om vem som kan vara en bra testläsare. Jag har själv testat personer med rätt olika utgångspunkter – ytterligheterna varande min mamma, en van läsare, samt en person som själv varit förläggare.
Alla varianter kan vara bra, men störst chans till användbar feedback får man av en person som själv skriver eller som arbetar, eller har arbetat, med skönlitterärt skrivandet i någon form.

Min erfarenhet är att en bra testläsare bör:

 • Vara kunnig i skrivhantverket – den testläsaren tittar på rätt saker och har orden för att beskriva vad i manuset som behöver utvecklas.
 • Kunna skilja på den egna smaken och manusets rent objektiva kvalitet – en bra testläsare vet att dessa tu inte alltid går hand i hand.
 • Ha förmågan att förmedla sin kritik på ett konstruktivt sätt – en bra testläsare är pedagogisk.
 • Vara pålitlig – en bra testläsare läser som avtalat och levererar sin feedback i tid.

I samtal och diskussioner online kan det ibland bli lite konstig stämning när det kommer till ämnet testläsare. Då och då trampar man på en öm tå – förvånansvärt många verkar nämligen använda testläsare som inte alls kan något om hantverket och de argumenterar gärna för sin väg. Ur mitt perspektiv är det en obegriplig väg, om man har ambitioner med sitt skrivande vill säga.

En testläsare kan absolut visst vara ens mamma eller en ”vanlig läsare”, huvudsaken är att den förstår sig på saker som dramaturgi, karaktärsutveckling, gestaltning o.s.v. och har språket för att förmedla vad det är som behöver slipas på i manuset.
Testläsarens uppgift är att hjälpa den som skriver att utveckla sitt hantverk och måste följaktligen själv förstå sig på hantverket. Det är så självklart.

Jag ska förklara varför detta är viktigt och varför ”vem som helst” inte är en bra testläsare.

Har du konst hemma? Kanske känner du, precis som jag, om något är snyggt eller fult? Jag vet om jag gillar en tavla, men inte varför.
Har jag en bakgrund som gör mig rustad att avgöra om någonting i konstväg är hantverksmässigt bra, eller rent av tekniskt dåligt? Nej. Kan jag då förmedla vad som skulle behöva slipas på för att göra ett konstverk bättre? Nej.
Det är – enligt mig – exakt samma sak med testläsning.
Med det sagt kan alltså en person som inte själv skriver ha alla de rätta kunskaperna, precis som en konstvetare inte nödvändigtvis själv är konstnär.

Bli en bra testläsare
Vi ska fortsätta i en annan ände – för att du som skriver ska bra testläsare behöver du vara en bra testläsare. Det handlar nämligen ofta om ett utbyte.

Att hitta bra testläsare är inte lätt, men det är värt att ”shoppa runt” för att hitta någon man kan ha ett kreativt utbyte med. För utbyte är verkligen ordet. Jag erbjuder mig alltid att testläst i retur och har gjort det åt de allra flesta som testläst åt mig.

Att hitta bra testläsare handlar nämligen inte enbart om att andra ska vara bra, det handlar också om att du ska bli den bästa testläsare du kan bli.

Det fiffiga med det är att ju bättre testläsare du är, desto bättre författare blir du.
Att lära sig betrakta manus utifrån, att analysera och klura på vilka hantverksmässiga förbättringar som behövs, är övning som vi själva sedan har användning för i vårt skrivande.

Dos & don’ts:

 • Hitta testläsare som kan berättandet. En bra testläsare måste ha direkt kunskap om en berättelses beståndsdelar, vara objektiv och kunna identifiera var din historia brister. Testläsaren måste också ha språket att förmedla på vilket sätt och vad du behöver slipa på.
 • Var tydlig med vad du behöver hjälp med. I början är det bra om du noga beskriver vad du förväntar dig i retur av din testläsare. När ni har bytt manus några vändor behövs inte det, enligt min erfarenhet i alla fall. Det finns bra mallar på nätet där du hittar frågeställningar som din testläsare kan svara på, sök på ”testläsare + frågor”.
 • Återkoppla. På vilket sätt har du haft nytta av testläsningen? Att skicka ett tack och hur du kunnat använda feedbacken är trevligt, jag försöker göra det och passar då på att svara på eventuella frågor av allmän karaktär.
 • Gå inte i försvar. Det är hundra procent ointressant att som testläsare få ett mejl där författaren förklarar alla sätt man missförstått saker på. Tycker du att din testläsare missförstått saker? Fundera på varför. Om en person missförstår berättelsen så kommer fler att göra det.
 • Följ din magkänsla. Testläsning är input, inte facit. Du behöver ta till dig det du känner är vettigt för just din berättelse, och släppa sådant du inte håller med om.
 • Testläs tillbaka. Att byta manus och lära känna varandras sätt att skriva och ge konstruktiv kritik är ett bra sätt att bygga en relation. Det är lite som att dejta, det måste klicka och klickar det mellan er är det bara att öppna skumpan, för då har ni något stort på gång.
 • Varningsflagg 1. Får du bara beröm, spring! Sannolikheten att din text är rakt igenom fantastisk är inte jättestor. Det spelar ingen roll om du har råkat ut för en medhårslektör eller en lat (alternativt feg) testläsare. Släpp vederbörande fri och gå vidare.
 • Varningsflagg 2. Är kritiken du får inte konstruktiv, spring! Någon som bara berättar vad du har gjort dåligt, som en sågning av ett troll på Storytel, är inte din testläsare. Din testläsare ska vilja dig och din text väl. Han eller hon kan vara hård, men är alltid rättvis och vänlig.

Till sist: Det är A och O att du vågar låta andra läsa din text. Det blir lättare och lättare ju oftare du utsätter dig för det. Om ditt mål är att bli en utgiven författare så är det väl ändå dags att du börjar öva dig?

Var detta intressant?
Glöm inte att prenumerera på nya inlägg, och så vill jag tipsa dig om mitt nyhetsbrev – du anmäler dig till det här nedanför.

/ Marie ❤

– Nyhetsbrevet –

Skicka din mejladress så trillar nyhetsbrevet ner i din inbox några gånger per år. Det innehåller det senaste, lite bok- och serietips, en och annan historia ur verkliga livet.
Har du inte fått välkomstmejlet inom 24 timmar? Titta i skräpkorgen.

Genom att klicka på knappen delar du din e-postadress med Mailchimp och Marie H Lundh för att få hennes nyhetsbrev. Varje gång du får ett nyhetsbrev kan du välja att avprenumerera, då tas din e-postadress bort från listan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s