Du behöver ta skrivtid

Att skriva ett bokmanus tar tid. Inte sällan har debutanter många manus bakom sig innan nivån nått en kvalitet tänkbar för utgivning.
Det här inlägget handlar om tid att skriva.

För att skriva bokmanus behöver vi förstås vilja och uthållighet samt en herrans massa tid.
Jag har alltid imponerats av er som är småbarnsföräldrar och som arbetar heltid samtidigt som ni lyckas skriva bokmanus. Hur ni lyckas finna luckor i vardagen att sätta er ner med ert skrivande är för mig obegripligt – värt en rungande jäkla applåd.
När jag blev antagen med debutromanen Sarahs lag jobbade jag också heltid, men eftersom jag inte har några barn hade jag jämförelsevis nästan oförskämt mycket tid att använda till skrivandet.

Notera att tiden för att skriva ett bokmanus behöver ofta multipliceras. Själv har jag gott och väl de klassiska tiotusen timmarna av övning bakom mig.

Jag har alltså lagt enormt mycket tid på skrivandet under hela mitt vuxna liv och så ser det ofta ut oavsett vilken hobby man brinner för. Min man Peter fotograferar exempelvis djur och natur – sådana bilder tas inte på en kafferast. 

Möjligheten att som utgiven författare bli läst är förstås fantastisk. Jag ångrar inte en sekund av all den tid jag har lagt ner på skrivandet.
Men! Jag vill påstå att för att ta sig till utgivning krävs en kärlek till skrivandet som är större än önskan att bli utgiven.

Drivkraften behöver komma inifrån, från kärnuppgiften, alltså lusten att skriva och berätta.

Alltså: ”Jag vill skriva och berätta.” Snarare än: ”Jag vill bli utgiven.”

För mig har skrivandet varit en källa till glädje, hopp och tröst.
Skriva är det jag behöver göra och en skrivande person är den jag är. Så är det bara. Så har det alltid varit och så lär det sannolikt fortsätta vara.

Vad tror du krävs av dig för att nå dina mål?

Tips

  • Inte sen – nu! En fallgrop är att skjuta på det. Tänka att du ska börja skriva ditt bokmanus på semestern, när X eller Y har hänt, eller valfri annan förklaring till varför ditt skrivande måste vänta. Nu är bästa stunden (undantaget vid sjukdom, förstås).

Vill du skriva böcker? Börja nu, inte sen.

  • Bestäm dig. Det är där det börjar. Nu ska jag skriva den här berättelsen. Det kommer att ta fruktansvärt mycket tid och den tiden tänker jag utverka … på morgonen, när jag åker tåg eller buss, på lunchen, minska tevetittandet, surfandet … eller vad som kan tänkas passa.

Du behöver inte skriva mycket varje gång, men du behöver skriva regelbundet.

  • Lite är bättre än inget. Femton minuter är bättre än noll minuter. En mening är bättre än ingen mening. En dålig mening är till och med bättre än ingen. All tid med manuset räknas på pluskontot.

Vill du ha mejl av mig framöver?
I så fall kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev.

/ Marie ❤

– Nyhetsbrevet –

Skicka din mejladress så trillar nyhetsbrevet ner i din inbox några gånger per år. Det innehåller det senaste, lite bok- och serietips, en och annan historia ur verkliga livet.
Har du inte fått välkomstmejlet inom 24 timmar? Titta i skräpkorgen.

Genom att klicka på knappen delar du din e-postadress med Mailchimp och Marie H Lundh för att få hennes nyhetsbrev. Varje gång du får ett nyhetsbrev kan du välja att avprenumerera, då tas din e-postadress bort från listan.