Lär dig tugga råmanus

Det är i skrivandet av ett helt råmanus du testas som författare. Får du ihop det? De flesta lyckas aldrig. Det här inlägget handlar om nötningsmetoden.

Alla böcker börjar med ett råmanus – texten i dess mest ursprungliga format.
Detta första utkast kan vi skriva på olika sätt. Vissa fulskriver rakt igenom, medan andra redigerar löpande. Inget sätt är mer rätt än det andra, huvudsaken är att det blir en text.

Har du aldrig skrivit ett råmanus? Du rekommenderar jag att du fulskriver.

De flesta som försöker sig på att skriva ett bokmanus lyckas aldrig. En fallgrop är att fokusera så mycket på hur man berättar, att man glömmer vad man ska berätta. Den som stirrar på sina formuleringar och pillar med dem kommer troligtvis aldrig att bli klar.

I grund och botten handlar textproduktion om att nöta.
Det vill säga: Att skriva mycket.
Alla sorters skrivande är bra för att skapa vanan att formulera sig och för att bygga självförtroende.

Det finns som sagt inget rätt sätt och jag har testat de flesta. Ju mer osäker jag känner mig, ju mer jag tvivlar, desto mer fokuserar jag på berättelsen och att fulskriva – detta eftersom jag vet att jag kommer att redigera massor sedan.
Jag behöver få textmassan klar för att ha någonting att knåda.

You might not write well every day, but you can always edit a bad page. You can’t edit a blank page.

Jodi Picoult, författare.

Tips

  • Hitta din metod. Fulskriva, redigeringsskriva, blandat eller något helt annat? Allt handlar om att hitta sitt eget sätt. Det kan vara långsiktigt, för just det här manuset eller det som funkar för den här tiden i livet. Huvudsaken är att få ihop texten för att kunna påbörja den viktiga redigeringen. 
  • Distraktioner. Identifiera distraktioner och parera dem. Det kan vara gulliga hundvideos i sociala medier (ja, jag har sett otaliga timmar), teve eller älskade små distraktioner i form av barn. Gör en plan för hur de inte ska ”komma i vägen” för skrivandet.
  • Skriv kort. Ett råmanus behöver inte vara långt. Det enda det behöver är början, vändpunkter, mitten och ett slut och vara hyfsat gestaltat. Genom att skriva kort blir du snabbare klar, vilket är bra om du har lite tid – och sedan kan du låta manuset växa i redigeringen.

Själv skriver jag allt kortare. Råmanuset för Sarahs lag var på 60 000 ord och hamnade efter redigering på 78 000, vilket det var när det blev antaget. Vid publicering 82 000 ord.
Sarahs val var också på cirka 60 000 ord, hamnade på 87 000 ord efter första redigeringsrundorna, och var vid publicering 82 000 ord.

Genom kortare råmanus som byggs ut i redigeringen tycker jag att det är enklare att få grepp om texten.

Det finns ingen genväg. För att skriva en bok måste du skriva ett första utkast, ett råmanus. Har du inte det kan du inte redigera – den del i processen då det smutsiga textkolet ska pressas och bli en fin bokdiamant.

Vill du ha mejl av mig framöver?
I så fall kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev.

/ Marie ❤

– Nyhetsbrevet –

Skicka din mejladress så trillar nyhetsbrevet ner i din inbox några gånger per år. Det innehåller det senaste, lite bok- och serietips, en och annan historia ur verkliga livet.
Har du inte fått välkomstmejlet inom 24 timmar? Titta i skräpkorgen.

Genom att klicka på knappen delar du din e-postadress med Mailchimp och Marie H Lundh för att få hennes nyhetsbrev. Varje gång du får ett nyhetsbrev kan du välja att avprenumerera, då tas din e-postadress bort från listan.