Bli klar med manuset

De flesta som vill skriva en bok blir aldrig klara.
Men det finns sätt att undvika fällan.
Jag listar fem saker som ökar chansen att lyckas.

Fler människor än någonsin vill skriva en skönlitterär bok och många har en påbörjad bok i sin dator.
Ofta drabbas man av en rasande inspiration i början, som sedan – av en eller annan anledning – avtar. Livet kommer kanske emellan.

Vad är det då som krävs för att bli färdig?

  1. Kunskapen. Ta reda på så mycket som möjligt. Ju mer du vet om hantverket och skrivprocessens alla delar, desto enklare blir det att se – och förbereda dig på – kurvorna och uppförsbackarna i det långdistanslopp du har framför dig.
  2. Idén. Se till att ha en idé som håller och som du tror att du kommer att gilla över tid. Du ska umgås väldigt länge med din berättelse, troligtvis i flera år, så det gäller att du trivs med den och med dina karaktärer.
  3. Prestationen. Våga vara dålig. Få som skriver får ur sig bra text direkt, även om det du producerar är (i dina ögon) pinsam värdelös skit så kan det ändå bli en bra bok till slut. Glöm inte att du ska redigera manuset flera varv innan det är färdigt. Lita på processen.
  4. Uthålligheten. Var förberedd på att det kommer att bli svårt, du kommer att ha svackor och perioder då du inte får ur dig så mycket. Du kommer också att behöva vila och när du gör det måste du lita på att du återvänder till manuset när energin finns.
  5. Osäkerheten. Stå ut med att du kommer att jobba många, många timmar med någonting som kanske bara hamnar i skrivbordslådan. Därför underlättar det om drivkraften är att du älskar att skriva och berätta, snarare än en önskan om att släppa en bok.

Alla måste inte skriva, men vill du göra det: kör hårt!
Vem vet – kanske toppar du bestsellerlistan 2025?
Konstigare saker har faktiskt hänt.

Vill du ha mejl av mig framöver?
I så fall kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev.

/ Marie ❤

– Nyhetsbrevet –

Skicka din mejladress så trillar nyhetsbrevet ner i din inbox några gånger per år. Det innehåller det senaste, lite bok- och serietips, en och annan historia ur verkliga livet.
Har du inte fått välkomstmejlet inom 24 timmar? Titta i skräpkorgen.

Genom att klicka på knappen delar du din e-postadress med Mailchimp och Marie H Lundh för att få hennes nyhetsbrev. Varje gång du får ett nyhetsbrev kan du välja att avprenumerera, då tas din e-postadress bort från listan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s