#9: Följebrevet

Har du googlat efter följebrev någon gång? Hittat information, tips och åsikter men inget exempel i sin helhet? Då är du inte ensam.
Det här inlägget handlar om mitt följebrev.

Det finns få saker – utöver bokmanus – som aspirerande författare ältar så mycket som följebrevet. Det tillmäts enormt stor betydelse och jag har testat alla varianter du kan tänka dig.
Jag har varit lidande tjej-Strindberg och affärsmässiga Läckbergwannaben. Jag har formulerat följebrevet som en jobbansökan där det varit oklart om jag sökt anställning på hamburgerrestaurang eller skrivit ett bokmanus.

Så hur skriver man då ett kick ass följebrev?
Det är jag ingalunda den som kan svara på. Men eftersom jag vet att hungern efter information i ämnet är omättlig får du här mina tankar. De baseras på egna erfarenheter, samtal med kollegor som vet mer än jag och samma google-research som du själv sannolikt redan har gjort.

1. Förstå vad följebrevet är
Förlag antar generellt sett författare, inte enskilda manus.
De flesta har ett mer långsiktigt tänk när de skriver kontrakt med en debutant, för – i ärlighetens namn – täljer få förlag guld från sina debutanter.

2. Håll det kort
Max en sida är en god regel.
Ingen orkar läsa en roman om romanen eller en roman om ditt liv – om det inte har väldigt mycket med boken att göra.

3. Sälj in boken
Här tvistar de lärda om man ska skriva hela handlingen eller bara locka med en version av baksidestext. Jag valde det senare alternativet.
Är din bok första delen i en serie, eller kan bli? Berätta det! Serier är populära hos läsarna och därmed också hos förlagen.

4. Sälj in författaren
Har du gått kurser, jobbat med skrivande, fått lektörsutlåtanden från förlag tidigare eller någonting annat som visar att du är van att jobba med text? Nämn det.
Är din expertis relevant för manuset? Nämn den.

5. Slarva inte
Se till att du har stavat rätt och att det ser snyggt ut, att det finns kontaktuppgifter – gärna en länk till dina sociala medier, förutsatt att du ägnar dig åt någonting vettigt där.

6. Låt någon läsa
Testläsning av manus är självklart – men låt gärna någon läsa följebrevet också. Att sälja in sitt manus, och presentera sig själv, är inte helt enkelt.

Foto eller inte foto?
Det kan säkert diskuteras.

Tips!
När jag skrev kontrakt visade det sig att förlaget hade tittat på mitt lilla Instagram-konto – lilla skriver jag, eftersom det var mindre då. Det avskräckte tack och lov inte.
Sociala medier är ett perfekt verktyg för att ge förlagen en bild av vem du är. Både som skrivande och läsande (!) person.

Mitt följebrev var ganska trist.
Inga krusiduller eller fyrverkerier.
Men det gjorde jobbet. Eller snarare var det nog manuset, inklusive synopsis för tre böcker, som ledde till trebokskontraktet.
Med det sagt är mitt följebrev ingen modell för hur det måste se ut – det är enbart ett exempel på hur det kan se ut. Jag har exempelvis inte nämnt målgrupp, som vissa menar att man ska göra, men istället nämnt författare genom vilka potentiella läsare kan anas.

Du som redan prenumererar på Nyhetsbrevet kan läsa mitt följebrev för Nordmyrserien i sin helhet (och se om jag bifogade foto eller inte). Länk och lösenord finns i det senaste nyhetsbrevet – eller i välkomstmejlet, om du är ny prenumerant.
Vill du ha mejl av mig framöver? I så fall kan du skriva upp dig via formuläret här på min webbplats eller längst ner i inlägget.

Så vad händer då med min debut?
Sarahs lag släpptes den 3 mars. Du kan köpa den på exempelvis Akademibokhandeln, Adlibris och Bokus. Du kan också läsa – och lyssna med Ella Schartner som uppläsare – via Storytel, Nextory och Bookbeat.
Just nu jobbar jag med del två i Nordmyrserien – vad den ska heta vet jag ännu inte, men arbetsnamnet nämns i följebrevet.

Här kan du läsa de tidigare inläggen i debutantserien:

Det sista inlägget i Mot debuten-serien kommer innan sommaren.
Det innehåller lite reflektioner och tips efter det år jag har bakom mig, året fram till avklarad romandebut.

❤ / Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s