#8: Upploppet

Det har snart gått ett år sedan samtalet med stort S.
Sarahs lag skickas strax till tryck.
Detta är faktiskt på riktigt – det blir en bok!

I september förra året hade jag mitt första möte med Bokförlaget Polaris förläggare Sofia och redaktör Ulrika. De två representerar min skrivdröm – erfarna och välrenommerade yrkespersoner som kan branschen och hantverket på sina fem fingrar.
De hade en massa bra idéer om hur manuset skulle kunna förbättras.

Sedan dess har jag fått ytterligare en rejäl feedbackomgång, så i november skrev jag om stora delar av manuset igen.
Över jul och nyår knådande jag det satta manuset vilket slutade med 740 kommentarer innehållande ungefär tre gånger så många förändringar … stackars Ulrika.

Det fina med dessa omskrivningar är att berättelsen har förädlats för varje omgång, kokats ner och rensats på onödigheter.
Att jag har redigerat många manus förut, gjort tuffa omskrivningar och fått massor av hård kritik har definitivt hjälpt mig de senaste månaderna. Själva det praktiska arbetet har gått smidigt och jag har aldrig tvivlat på om jag ska klara av det – men jag inser samtidigt hur otroligt mycket jag har kvar att lära.

Det största bekymret har varit tid – för jag har arbetat heltid parallellt och enbart tagit semesterdagar för att arbeta med manus. Och det har förstås påverkat mig.
Jag har därför träffat en terapeut i stressförebyggande syfte, som ett bollplank för att hantera situationen nu och framåt – det har varit guld värt och hon har hjälpt mig att fatta en del viktiga beslut.

Utöver arbetet med manus är det mycket annat som sker inför en lansering.

Bland annat allt detta:

  • Det ska göras omslag till både bok och ljudbok (klart).
  • Boken ska upp på nätbokhandlarnas och streamingtjänsternas sidor för att kunna bevakas där (klart).
  • En skådespelare ska tacka ja till att läsa in ljudboken – det är duktiga Ella Schartner som tar sig an Sarahs lag 😍
  • Debutantporträttet som kommer i Svensk bokhandels katalog (publicerades den 3 december) ska skrivas och skickas in.
  • Utöver det börjar bibliotek lägga beställningar på boken (åtta stycken bibliotek hittills 🙏).
  • Och i bakgrunden arbetar förlagets marknadsavdelning och PR på med sin del, där jag har turen att också få vara involverad genom att tycka till om det mesta.

Sakta men säkert övergår Sarahs lag från att vara mitt projekt till att bli allmängods. En process som är nyttig, men också märklig.
Jag är glad att jag får vara med i arbetets alla delar. Jag har hört många gånger att det är viktigt att jag är nöjd och det känns tryggt. Faktiskt tvärt emot hur jag hade föreställt mig att det skulle vara. De är måna om mig, verkligen superfint.

Så vad händer då med min debut?
Sarahs lag är klar! Den korrekturläses av en utomstående granskare just nu – och har lästs av undertecknad så många gånger att hon drömmer om kommatecken och formuleringar. Jag har troligtvis missat alla fel också, eftersom jag vid det här laget nästan kan texten utantill.
Om några dagar skickas boken för tryck.
Jag har också sett annonsplanering och haft möte med PR och marknad. Så spännande!

Nästa del i den här Mot debuten-serien – den näst sista – kommer att handla om följebrev. Mitt senaste ligger just nu i sin helhet på sidan för prenumeranter av nyhetsbrevet.
Vill du få mejl av mig framöver? I så fall kan du skriva upp dig på min mejllista, du hittar formuläret på sidan nyhetsbrev.

Här kan du läsa de tidigare inläggen i debutantserien:

Vill du läsa mer om Sarahs lag och Nordmyrserien, och se var du kan köpa eller lyssna på den?
Då klickar du här – på sidan Böcker.

❤ / Marie

3 reaktioner till “#8: Upploppet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s