#7: Gräv stående

Min debut och första delen i Nordmyrserien utspelar sig i domstol.
Det väcker onekligen frågor hos kollegorna.
Är jag med i boken? Svaret är nej. Och ja.

Jag har öron med bra sugförmåga. De attraherar information som forslas vidare till en särskild plats i hjärnan, kopplad till skrivandet, där den lagras för framtida bruk. Vissa saker har legat där i snart trettio år, andra hörde jag i förmiddags.
De ligger där tills jag får användning för dem, då dammas de av och kilas in i modifierad form i ett helt annat sammanhang.

Jag anställdes av Hovrätten för Övre Norrland i december 2018 för att arbeta med personalfrågor och den administrativa sidan av domarutbildningen, bland annat rekryteringen.
Förälskelsen slog till nästan omedelbart, den spirade och utvecklades till kärlek under 2019. Våren 2020 antog de varma känslorna en besatthet och jag beslutade mig för att tillbringa varje vaken minut i domstolsvärlden – jag började skriva Sarahs lag, som utspelar sig i anslutning till en tingsrätt i de norrländska fjällen.

Anledningen till att jag föll så hårt för miljön och människorna i domstolsvärlden var (är) främst den yrkesmässiga professionalismen, seriositeten, kompetensen och det varma inre bemötandet hos samtliga yrkeskategorier.
Mitt förtroende för rättsväsendet stärktes avsevärt.
Utöver det tillkommer faktumet att just kompetensen och samarbetsförmågan är det som värderas – oavsett vilket område du arbetar inom. Sedan kan personerna vara lite hur de vill, exempelvis ha tokiga sockar, vara så tankspridda att de glömmer kaffet i automaten, hämtar dubbla bestick vid lunchen eller gör kontoret till sin egen privata bastu med dubbla element.
Det är okej och väldigt sunt.

Bakom den professionella ytan hos domstolspersonalen finns människor. Människor som skrattar och skämtar på rasten, som busar med en kollega, människor som har familjeliv och en historia som innehåller både glädje och sorg. Precis som du och precis som jag.
Självklarheter, egentligen. Och det är främst den delen jag har tagit med mig in i Nordmyrserien.

Jag har valt att berätta om en jurist som går domarutbildningen, fast jag inte själv är jurist. Redan när jag började skriva var det viktigt att juridiken, den lilla som förekommer, skulle behandlas seriöst i så måtto att karaktärerna tar den på allvar.
Det är mycket humor i boken, men det är ingen drift med själva kärnverksamheten, snarare en kärleksfull hyllning till människorna som jobbar i den och med respekt för personerna som kommer i kontakt med våra domstolar till följd av brott eller olika former av tvister.

När det stod klart att manuset skulle bli bok väcktes frågor hos vissa av mina kollegor.

”Är jag med?”

”Kommer vi att känna igen någon?”

Jag har självklart inspirerats mycket av saker jag snappat upp i mitt nuvarande jobb, som sedan vridits ett extra varv. Eller två. Jag har exempelvis sett grånade svarta Crocs nöta golvet i en av domkretsens tingsrätter och minns jag inte fel förekom de även under domarbordet, som komplement till kavajen som parterna mötte. Därför har jag klätt lagmannen vid Nordmyrs tingsrätt i ett par sådana – fast i andra färger.
Fiktion kommer sig av någonting författaren i fråga sett, läst, hört eller hört talas om. Fantasi uppstår inte i ett vakuum.
Men det betyder inte att det är verkligheten.

Är det då helt omöjligt att du, om du känner mig, på något sätt inspirerat till ett karaktärsdrag eller ett skeende i boken? Uppenbarligen inte.
Som en av mina domstolsrelaterade testläsare sa: ”Är *piiip* presidenten i Svea hovrätt?” Alltså karaktären som också kallas för Vita häxan …
Nej, det är inte *piiip*. Men lite inspirerad av *piiip* kan jag allt ha blivit.

Vill du få mitt nyhetsbrev några gånger per år? Det innehåller bland annat en kort betraktelse, lite boktips och skrivtips. Titta in på sidan Nyhetsbrev (klicka på texten så kommer du dit direkt).

Här kan du läsa tidigare inlägg i debutantserien:

Vill du läsa mer om Sarahs lag och Nordmyrserien, och se var du kan köpa eller lyssna på den?
Då klickar du här – på sidan Böcker.

❤ / Marie

6 reaktioner till “#7: Gräv stående

 1. ”Jag har öron med bra sugförmåga” = underbart skrivet 🙂
  Jag ser verkligen fram emot att läsa din bok – för att det är du, som jag har följt flera år och för att jag vet att det kommer att bli bra, men också för att jag tror att jag kommer att känna igen mig.
  Det var länge sedan men en gång i tiden jobbade jag som domstolsbiträde på Falu tingsrätt och sedan Leksands tingsrätt – och en mycket kort sväng på Regeringsrätten – så det ska bli kul att få hälsa på i den miljön igen.

  Gillad av 1 person

  1. Men har du jobbat i domstol!? Det visste jag inte! Då får jag hoppas extra mycket att jag inte gör dig besviken … Pratade faktiskt med folk på Falu tingsrätt för inte allt för länge sedan. Världen är liten 🙂

   Gilla

   1. På min tid var det fem nämndemän och inte tre som nu, och lagsökningar och betalningsförelägganden låg på tingsrätten och så vidare. Så mina eventuella kunskaper är rent mossiga 🙂 Men kul att läsa din bok ska det bli.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s