#5: Första tiden

Bokkontraktet är i hamn. Nu då? 
Oftast händer ingenting, på väldigt länge.
Vad ska man då ägna sig åt?

Jag tänker på Tranströmers Romanska bågar, lite så ter sig nämligen verklighetens skrivliv efter att kontraktet är signerat.

Valv gapande bakom valv och ingen överblick.
Några ljuslågor fladdrade.

Tomas Tranströmer (1931-2015)

Vägen mellan kontrakt och första boken är som att träda in i en helt ny värld, vilket det förstås också är för en debutant. En värld som jag, trots alla års skrivande och kontakt med både publicerade och opublicerade författare, faktiskt inte vet så mycket om.

Så vad händer då när kontraktet är kritat och klart?

Jag var förberedd på väntan. Det jag inte var förberedd på var energin, den enorma svallvåg som sköljde över mig. Vad skulle jag ta mig till?
Efter firandet började jag researcha hur man som debutant bäst spenderar tiden innan arbetet med förlaget drar i gång. Det tydligaste rådet, som också klingade mest logiskt: Skriv!

För många år sedan läste jag att åttio procent av bokdebutanterna aldrig släpper en andra bok, jag vet inte om det fortfarande stämmer (det känns inte så) men det är i alla fall en siffra jag har burit med mig sedan dess. I mina ljusa stunder har jag tänkt att om jag mot förmodan får chansen vill jag inte bli en av dem – och det enda sättet att skohorna in sig bland de tjugo procenten är att skriva.

Redan innan jag skrev under kontraktet hade jag påbörjat bok två av de tänkta tre delarna i serien, så jag fortsatte skriva på den under våren. När jag i början av juli fick första återkopplingen på bok ett från förläggaren, cirka nio månader innan boken är tänkt att publiceras – mars 2022 – hade jag första utkastet till bok två klart för skick till den första testläsaren (många första blir det).
Som person gillar jag framförhållning, det ger mig lugn, så nu kan jag i godan ro redigera och skicka till fler testläsare innan det är dags att lämna manuset till förlaget. Och jag har så smått börjat pilla på bok tre också, den för min del svåra bok tre.

Ett annat sätt jag har valt att spendera min ”väntetid” på är att fortsätta knyta kontakter med andra som läser, som är aspirerande författare eller redan etablerade. 
Att dela och jämföra erfarenheter, få boktips och tipsa andra, att peppa och bli peppad, är en så himla rolig del av skrivlivet. Den community som finns på Instagram är tveklöst en av internets ljusaste platser.

Så om jag, med min ytterst – observera: ytterst – ringa erfarenhet, ska ge tre (eventuellt) goda råd till dig som snart skriver på ditt första bokkontrakt:

  • Dröjer det mellan avtalssigneringen och arbetet med förlaget? Skriv!
  • Knyt kontakter med andra skrivande och läsande människor.
  • Har du inte Instagram? Skaffa det, en rik källa till inspiration och gemenskap i skrivandet och läsandet. Mig hittar du som @marie.h.lundh.

Så vad händer då med min debut?
Manuset är åter hos förläggaren och vi har bestämt datum för möte i september, då ska jag besöka Polaris i Stockholm och bland annat göra en genomgång av manuset tillsammans med redaktören.
Frågan om omslaget är också på bordet. Jag och förläggaren har bollat idéer, både gällande design och titel. Som debutant är jag glatt överraskad att jag får vara involverad så mycket i den delen av processen, det är kul och oerhört spännande.

Ja, det var nog allt för denna gång 🙂
Vill du ha mejl av mig framöver? I så fall kan du skriva upp dig på min mejllista, du hittar formuläret på sidan nyhetsbrev.

Här kan du läsa de tidigare inläggen i debutantserien:

Vill du läsa mer om Sarahs lag och Nordmyrserien, och se var du kan köpa eller lyssna på den?
Då klickar du här – på sidan Böcker.

❤ / Marie

6 reaktioner till “#5: Första tiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s