#3: Förlagsformen

Det finns flera sätt att debutera som författare. 
Ytterligheterna är egenutgivning respektive traditionellt förlag.
Det här inlägget handlar om självförtroende.

Först och främst: Hur en bra bok föds är oviktigt. 
Inget produktionssätt är finare eller fulare, bättre eller sämre, än det andra. Böcker som tilltalar läsarna blir lästa, oavsett hur de kommit till världen.
God kvalitet kan alltså uppnås oavsett utgivningsform.
Med det avstampet fortsätter inlägget.

Även om slutprodukten är densamma är vägarna dit olika, beroende på utgivningsform. Egenutgivaren måste exempelvis själv skaffa sig lektör, redaktör, korrekturläsare o.s.v. medan den traditionellt utgivna får proffshjälp inpå.
Likheten är dock att båda måste ha förmågan att ta till sig råden och omvandla dem till praktik. Skillnaden är att egenutgivaren kan skita blanka fasen i både lektör och redaktör, den traditionellt utgivna kan behöva ta en diskussion för att motivera varför X eller Y inte ska ändras och som debutant kan jag anta (är inte där än) att man inte är så kaxig i relation till en erfaren välrenommerad förläggare (jag är det då inte).
Skillnaden är också att egenutgivaren – om den vill – kan ge ut ett manus som inte alls är redo, medan ett traditionellt förlag aldrig skulle göra det. 

Vad skiljer då egenutgivning eller hybridutgivning från traditionell förlagsutgivning? Jag tycker att de tre varianterna bäst beskrivs – självklart mycket förenklat – så här:
Egenutgivning: Jag tycker att mitt manus är så bra att jag vill satsa pengar på att folk kommer att läsa och gilla det lika mycket.
Hybridutgivning (där förlaget står för del av kostnaden): Jag och förlaget tycker att mitt manus är så bra att vi vill satsa pengar på att folk kommer att läsa och gilla det lika mycket.
Traditionell utgivning: Vi (förlaget) tycker att ditt manus är så bra att vi vill satsa pengar på att folk kommer att läsa och gilla det lika mycket.

Skillnaden mellan alternativen handlar alltså väldigt mycket om självförtroende, äkta eller fake it til’ you make it, och tron på sin egen självinsikt samt – förstås – svårigheten att bli antaget av ett traditionellt förlag, men det bortser jag ifrån i det här inlägget.

Fast jag har skrivit länge och producerat ett gäng manus, berömmer mig med att vara självkritisk och stundtals torde vara någorlunda verklighetsförankrad, har egenutgivning aldrig varit ett alternativ.
För att vara helt säker, hundra procent, på att jag inte skämmer ut mig har traditionell utgivning (eller ingen utgivning alls) varit det enda alternativet – inte för att det ena är ”finare” än det andra, utan för att jag behöver bekräftelsen från folk som kan branschen: Du kommer inte att skämma ut dig. Sedan finns det självklart inga garantier för att andra än jag och förlaget håller med om den saken, men so far so good.

Med det sagt är manus #1 om juristen Sarah som går domarutbildningen faktiskt det första jag har skrivit där jag tidigt kände att det höll. Inte så att jag hade vågat ge ut det själv, men tillräckligt för att faktiskt tro på traditionell utgivning.

Så vad händer då med debuten?
Planen är utgivning tidigt 2022 och min förläggare ska under mitten av denna månad sätta tänderna i första manuset om Sarah och vi ska även göra en plan för serien som helhet. Under tiden skriver jag vidare på råmanuset till del två av tre planerade (som också kommer ut på Polaris) där jag befinner mig på upploppet.

Vill du ha mejl av mig? I så fall kan du skicka mig din mejladress, du hittar formuläret på startsidan. Lägg gärna till mig på Instagram också, om vi inte redan följer varandra där.

Här kan du läsa de tidigare inläggen i debutantserien:

Vill du läsa mer om Sarahs lag och Nordmyrserien, och se var du kan köpa eller lyssna på den?
Då klickar du här – på sidan Böcker.

❤ / Marie

7 reaktioner till “#3: Förlagsformen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s