#2: Grit

Jag har inte speciellt mycket tålamod, snabbt ska det gå! 
Men vissa saker kräver mycket tid och arbete för att ge resultat. 
Det gäller att hålla i och hålla ut, även när det kommer till skrivandet.

De finns genier, som Ann Edliden som i juni kommer ut med sin debut Någon annans tidsfördrivBokförlaget Polaris. Hon skrev sin roman, med alla mått mätt, rekordsnabbt och fick napp direkt. 
Sedan finns det sådana som mig.
Jag har till skillnad från Edliden enormt många standardrefuser i bagaget, tillhörande flera manus. Det har stundtals varit obegripligt även för mig varför jag har fortsatt. Mitt peppiga mantra när jag skriver har kommit att bli ”I suck, I suck, I suck”.

Skrivandet kan vara många saker och för mig är det en nödvändighet, det är det jag gör, annars hade jag troligtvis kastat in handduken för länge sedan. Med facit i hand – det vill säga det ouppnåeliga bokkontraktet – hade det ju varit oerhört dumt. Om jag hade lagt ner skrivandet för femton, tio, fem, ett år sedan hade jag aldrig fått vara med om det som händer nu och framöver. 
En närmast sliding doors-aktig tanke.

Grit kan översättas till driv.
Visst, det krävs ett visst driv (eller dumhet) för att skriva år ut och år in och enbart få standardrefuser i retur, för mig har det nog mest handlat om att jag aldrig blivit besviken. 
Det har inte kostat på att få dem. De har inte tärt på mig och de har inte påverkat min motivation att skriva. 
Refuserna har bara existerat.

I arbetet med förra manuset, som nästan blev antaget efter flera omskrivningar, fick jag i alla fall ett kvitto på att jag inte stod och stampade. Jag verkade faktiskt bli bättre på hantverket. 
Så här skrev ett av förlagen i sitt andra lektörsutlåtande: ”Det här är ett riktigt intressant tidsdokument. Det fångar en värld uppe i Norrland, förr och nu, som åtminstone inte jag kände till. Manuset har lite Ivar-Lo Johansson över sig.”
Det var ju rätt fina ord, betraktade så här i efterhand.

Det hade varit ett värdefullt manus som lärt mig mycket, men jag var inte det minsta sugen på att ge mig i kast med någonting liknande igen. Manuset från helvetet, det är så jag tänker på det. Dessutom hade duktiga Karin Smirnoff redan annekterat det norrländska svårmodet på ett briljant vis. 
När jag började bolla idéer till nästa manus hade pandemin pågått i en månad och allt kändes tillräckligt svårt och trist. Jag behövde ha roligt, läget var perfekt att testa en ny genre där min dragning åt det mörka får sällskap av humorn som också är en del av mig.

Jag började skriva på manuset som kommer att bli min debutroman knappa tio månader innan det blev antaget, och det var det lättaste och roligaste manus jag någonsin skrivit, karaktärerna föll på plats direkt.
Det var så lätt och roligt att det som skulle bli ett manus utvecklades till att bli tre.

Jag ser många aspirerande författare som skriver på sina första manus, många som är hoppfulla att det ska bli debuten på traditionellt förlag. Känner du igen dig? I så fall har jag ett medskick.
Du kanske är Ann Edliden och blir antagen direkt, men sannolikheten är större att du är undertecknad – det vill säga att du har många år och många manus kvar innan du blir antagen. 
Och är det ett gott råd jag vill ge dig så är det att inte nedslås av refuser. Fortsätta skriv och fortsätt utvecklas. Kanske debuterar du om tio år? Om du slutar nu får du ju aldrig veta …
Fördelen med att ha skrivit mycket är att när erbjudandet dimper ner så råder inget tvivel om att du klarar av att ro det i hamn. Hade jag fått mitt treboksavtal efter ett enda manus hade jag sannolikt haft panik nu.

Så vad händer då med min debut?
Förlaget arbetar just nu för fullt med höstutgivningen 2021 och därefter kastar de sig som hungriga vargar (eller snarare svala sofistikerade stockholmare) över våren 2022, då min första bok ska ges ut.
Under tiden skriver jag på del två och hoppas vara klar med råmanuset inom kort.

Jag kommer då och då att skicka små nyhetsbrev till den som vill.
Kan du tänka dig att få mejl av mig?
startsidan finns ett formulär där du kan anmäla dig.

Här kan du läsa det tidigare inlägget i serien:

Vill du läsa mer om Sarahs lag och Nordmyrserien, och se var du kan köpa eller lyssna på den?
Då klickar du här – på sidan Böcker.

❤ / Marie

11 reaktioner till “#2: Grit

 1. Det är tur att du skriver detta i en tid då min bok ännu inte är utkommen så att ingen kan läsa och tänka ”Va? Geni? Hon?” Ännu finns MÖJLIGHETEN att jag skulle vara ett geni, som tyvärr blir mindre rimlig när alla kan läsa min bok och bedöma själva. Men tack för de fina orden! Här mycket sugen på att läsa våren 2022. Heja!

  Gillad av 1 person

  1. Ingen vanlig dödlig skriver en bok på några månader och blir antagen, då har du något speciellt. Lär dig leva med det 😘 Kul att du vill läsa min bok, den som är resultatet av mani snarare än geni 😄 Januari 2022 är preliminär månad för utgivning.

   Gilla

 2. Saknade dig på instagram så jag letade mig hit! Du skriver riktigt bra och tänkvärda blogginlägg! Inspirerande, hög igenkänning, helt enkelt toppenbra! Så glad att jag ”hittade” dig! Tack och sluta inte skriva! Dina ord ger mersmak 🙏💖

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s